RPflow  – Interactieve Tafel

Om tijdens een verkoopgesprek de beschikking te hebben over de complete productcatalogus van RPflow (voorheen Rollepaal Groep) en deze op een inspirerende, innovatieve manier te tonen, hebben we de interactieve tafel voor ze ontwikkeld.

Het geheel is een sta-tafel waar meerdere mensen comfortabel omheen kunnen staan en met elkaar in gesprek kunnen gaan. Tijdens deze gesprekken kan men content oproepen middels een interactie met de objecten op het tafelblad, in combinatie met een groot beeldscherm aan de muur.

Wereldspeler

RPflow is een internationaal actieve groep van bedrijven met het hoofdkantoor in Dedemsvaart. RPflow bestaat uit de gespecialiseerde bedrijven Rollepaal, Romit, Ramix en Hoppmann, die allen zelfstandig in eigen markten opereren. Met meer dan 50 jaar ervaring exporteren de bedrijven hun producten wereldwijd vanuit vestigingen in Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten en India.

Technische specificaties

Voor de “nerds” onder ons, hierbij een aantal technische specificaties van de tafel. De tafel bestaat uit een 4K 55 inch touchscreen en heeft een hoogte van 110 cm (sta-tafel).  Alle content die de gebruiker geactiveerd kan worden getoond op een 4K 75 inch scherm aan de wand.

De Interactieve Tafel is te activeren door één van de zes pucks op de tafel te zetten. Elke custom-made puck vertegenwoordigd een bedrijf dat onder de Rollepaal Groep valt. Nadat de gebruiker een puck op de tafel heeft geplaatst verschijnt er een interactief menu omheen. Omdat het scherm aanraakgevoelig is kan de gebruiker het menu bedienen door middel van touch, vergelijkbaar met een iPad.

Dit alles wordt aangestuurd door op maat gemaakte software dat draait op een eigen ontwikkelde media-player (FATplayer van partner binnen MADlab 100%FAT).

Interactieve tafel

Paper prototyping

Voordat we zijn begonnen met het ontwerp van de grafische elementen hebben we een zogenaamde paper prototyping sessie gehouden.  Dit is een methode om het de interactie met de tafel zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken. Wanneer dit vroeg in het process goed wordt toegepast bespaar je, in een later stadium in het ontwerpproces, veel tijd.

Zoals de naam doet vermoeden doe je paper prototyping aan de hand van schetsen op paper van het ontwerp. Elke knop en menu-item wordt op werkelijke schaal uitgeknipt. Vervolgens loop je met een aantal testpersonen verschillende gebruiker-scenario’s door. Aan de hand van de gekregen feedback worden er aanpassingen gedaan in het ontwerp en lopen we vervolgens wederom het process door totdat de user-interface optimaal is.

Grafisch ontwerp

Nadat we de user-interface hebben vastgelegd aan de hand van paper-prototyping zijn we aan de slag gegaan met het grafisch ontwerp. Hier komt aardig wat werk bij kijken, het gaat hier niet alleen om knoppen en menu items, maar elke handeling moet ook zijn eigen in- en outro hebben. Daarnaast moesten we nadenken wat we weergeven als de Interactieve Tafel een tijdje inactief is. Of wat geven we weer als de gebruiker de puck op tafel laat staan? Al met al veel vragen die zowel op het grafisch ontwerp invloed hebben alsmede op de user interface. Na een aantal brainstormsessies hebben we een screensaver ontwikkeld die instart nadat de tafel een tijd niet wordt gebruikt.

Het eindresultaat

Na vele uurtjes ontwerpen en programmeren zijn we zeer blij met het eindresultaat.  Het geraamte is gespoten in de huisstijl van Rollepaal en de schijven hebben we op maat gemaakt aan de hand van een lasercutter. De laatste weken vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats en we zijn erg trots op het eindresultaat.

RPflow staat wereldwijd meerdere keren per jaar op beurzen en congressen waarbij de Interactieve Tafel gebruikt zal worden. Daarnaast zal de tafel op het hoofdkantoor geplaatst worden. De techniek en content van de tafel zal in ontwikkeling blijven de komende tijd. Zo zijn er al plannen om ook een custom made air hockey spelelement toe te voegen aan de tafel, waardoor plezier en informatie delen nog meer gecombineerd worden met elkaar.

Van 24 tot 26 september 2018 is RPflow aanwezig op de Plastic Pipes XIX Conference in Las Vegas. Hier komen alle belangrijke spelers binnen de internationale markt van plastic buis extrusie. Als u toevallig hierbij aanwezig bent, kunt u de tafel bekijken op hun booth.

interactieve puck