In deze blog blikken we terug op een bijzonder kerstproject. Aan het einde van ieder jaar stroomt de mailbox of brievenbus vol met kerstkaarten en hartelijke nieuwjaarswensen. Dit keer wilden we iets speciaals doen om op te vallen tussen alle standaard kaarten. Wat hebben we gedaan? Een augmented reality kerstkaart! Een fysieke, interactieve kerstkaart waarop al onze medewerkers een glansrol hebben.

Na een goede brainstormsessie besloten we een eiland te maken, waarop de MAD medewerkers zijn gestrand. Iedereen is bezig met een activiteit, van een vuurtje stoken en gitaar spelen, tot aan een gek dansje doen. Om de karakters te personaliseren, hebben we de handen ineen geslagen met Recreate. Dit bureau is gevestigd in Rijssen en houdt zich bezig met alles op het gebied van augmented reality, virtual reality, software development en web solutions. recreate heeft het hoofd van elke medewerker ingescand met een 3D scanner. Dat zag er als volgt uit:

Terwijl de medewerkers van Recreate de 3D scans verder ontwikkelden en een bijpassende app bouwden, kon onze 3D afdeling verder met het ontwerp van de karakters. Inspiratie waren de zogeheten bobbleheads; poppetjes met grote hoofden die heen en weer bewegen. Elk karakter is gemodelleerd en voorzien van een textuur, dat wil zeggen dat iedereen een ander uiterlijk heeft gekregen door man/vrouw eigenschappen toe te wijzen en verschillende outfits (foute kersttruien!) te ontwerpen. Nadat de scans bij ons waren binnengekomen, zijn de hoofden bewerkt om ze geschikt te maken voor de uiteindelijke toepassing. Vervolgens werden de hoofden op de karakters geplaatst en zijn deze ‘tot leven gewekt’ middels motion capture data.


Een interactieve kerstkaart is natuurlijk niet compleet zonder bijpassende muziek. Onze audio designer heeft daarom een feestelijke, zelfgemaakte jingle geproduceerd. Ook zijn er allerlei geluidseffecten verwerkt die steeds harder te horen zijn, wanneer je mobiel dichterbij de kaart komt. De kaart is ontworpen door de 2D afdeling en biedt een sneak peak van het eilandje en is daarnaast versierd met elementen in kerstsfeer. De kaart is tevens verwerkt in een facebookbanner zodat we mensen ook digitaal kunnen bereiken. Het resultaat van dit alles is te zien door de speciale Studio MAD app te downloaden en de kaart of banner te scannen. In de app is ook een 360 graden foto te zien waardoor je ineens in ons kantoor staat. Vanuit verschillende hoeken wordt je begroet door onze medewerkers.

We hebben vele leuke reacties ontvangen van mensen die verrast werden door onze kerstgroet. Een kaart zoals deze is niet alleen een manier om kerst- en nieuwjaarswensen over te brengen, maar versterkt ook de saamhorigheid binnen een team en biedt daarnaast de kans om je contact met verschillende netwerken te versterken. We zullen dit initiatief dan ook zeker voor onszelf en anderen gaan voortzetten. Met augmented reality, virtual reality of misschien wel projection mapping… ideeën genoeg!

Het resultaat zien? De app is nog steeds te downloaden via www.studiomad.nl/kerst