Hoe werkt projection mapping?

Onlangs brachten we onze nieuwe showreel naar buiten waarin verschillende projection mapping oplossingen werden getoond. Hoe werkt projection mapping eigenlijk? Projection mapping is een projectietechniek waarbij video-content wordt geprojecteerd op een onregelmatig oppervlak. Projection mapping wordt ook wel 3D video mapping genoemd. Aan de hand van speciale video mapping software kunnen alledaagse objecten een visuele (interactieve) beleving worden. Het is eigenlijk schilderen met licht.

Projection mapping is met name bekend door het projecteren op gebouwen. Maar inmiddels is de techniek en de software zover ontwikkeld dat er allerlei andere creatieve oplossingen te bedenken zijn. Hieronder hebben we 3 trends uitgelicht.

1. Projecteren op bewegende objecten

Traditionele projection mapping vindt plaats op een statisch object. Dit omdat de projectie op de millimeter nauwkeurig moeten worden afgestemd op het object. Tegenwoordig is het mogelijk om aan de hand van een high-speed camera nauwkeurig het object te volgen. Er zijn camera’s die tot 1000 frames per seconde kunnen verwerken. Hierdoor kan het menselijk oog de vertraging tussen het bewegen van het object en de projectie die daarop reageert nauwelijks meer waarnemen.

Binnen MADlab hebben we de Interactieve Vitrine staan. Naast dat er een 360 video in wordt getoond is er ook bewegende projection mapping te zien. Er wordt op een object geprojecteerd (MADlab logo) die roteert. De projectie draait exact mee met het object. Dit is een mooie demo om te tonen wat bewegende projection mapping precies inhoudt, maar u kunt zich natuurlijk voorstellen dat dit op talloze manieren ingezet kan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een interactieve etalage waarin geprojecteerd wordt op een schoen. Aan de hand van touchscreen kan de gebruiker de schoen inkleuren naar wens en live het resultaat hiervan zien vanuit elke mogelijke hoek.

2. Gamification en projection mapping

Projection mapping is meestal een eenzijdige beleving. De kijker heeft geen invloed op de content wat geprojecteerd wordt. Maar dit is langzamerhand aan het veranderen. Zo hebben we met MADlab vorig jaar tijdens de Twente Science Night geprojecteerd op de Grote Kerk in Enschede. Hierop werd een flipperkast geprojecteerd op de kerktoren. Bezoekers van de Twente Science Night konden door middel van een gigantische game controller de flipperkast aansturen.

Het combineren van een bestaande game met projection mapping voegt een extra interactief spelelement toe. Zo is er een high-tech tafeltennisspel ontwikkeld genaamd Wonderball. Door de bal te volgen met een high-speed camera en te projecteren op het tafelblad heeft tafeltennis een extra interactieve dimensie. Live kunnen er scores worden getoond, maar ook extra spelelementen worden toegevoegd, waarbij je bijvoorbeeld maar een gedeelte van de tafel voor een korte periode mag gebruiken.

3. Projection mapping in de natuur

Projection mapping hoeft niet perse toegepast te worden op een product of een object. Zo is het ook mogelijk te projecteren op een organische vorm. Voor Expoflora hebben we geprojecteerd op planten. Het resultaat geeft een rustgevende beleving voor de kijker.

Disney Florida heeft een attractie waarbij wordt geprojecteerd op een boom. De boom komt visueel tot leven en vertelt een verhaal aan de hand van kleuren en vormen.  Het resultaat is een betoverend spektakel dat iedereen van jong tot oud aanspreekt.

Zoals je aan bovenstaande voorbeelden kunt zien is er veel meer mogelijk met projection mapping dan alleen projecteren op statische objecten. De beperkingen zitten niet meer in de techniek, maar in je eigen creativiteit. Ben je geïnspireerd geraakt? En zou je eens met ons hierover willen sparren, twijfel niet om contact op te nemen via info@mad-lab.nl.