Eerder deze maand kreeg onze afdeling MADlab van SIGHT het transparante Planar L055-t scherm te leen.
Natuurlijk hebben we het scherm getest en onszelf afgevraagd waar je het nou voor kan inzetten.

Look thru 

Transparant OLED is een revolutionaire ‘Look thru’-technologie waarbij dynamische of interactieve informatie op een transparant glazen oppervlak wordt getoond. Gebruikers zien de content op het scherm en tegelijkertijd kunnen zij ook door dit scherm heen kijken en zien wat er achter staat. Content designers kunnen dit gegeven verwerken in het uiteindelijke beeld door bijvoorbeeld tekst, digitale afbeeldingen of video content als een laag te plaatsen ‘over’ een fysiek object of tafereel dat achter het scherm staat. De beeldkwaliteit hangt samen met de transparantie van het scherm. Elke pixel in een transparant OLED scherm, ook wel T-OLED genoemd, bestaat uit 4 sub-pixels. De kleuren worden gecreëerd door het gebruik van rode, groene en blauwe sub-pixels. De overgebleven sub-pixel is leeg en maakt de transparantie van het scherm mogelijk. Wanneer er dus meer ‘volle’ pixels zijn, blijft er minder ruimte over voor de ‘lege’ pixels, wat weer de mate van transparantie beïnvloed. Om deze reden is het huidige scherm nog Full HD, maar ondertussen blijft Planar steevast werken aan het optimaliseren van de balans tussen resolutie en transparantie.

Toepassingen

Interactief
Het scherm wat wij naar MADlab verscheept kregen, was de 55-inch en 42KG wegende T-OLED met multi-touch van Planar. Een groot verschil met de versie zonder touch is het zwarte randje rondom het scherm. Dit zwarte randje zorgt ervoor dat interactie met het scherm wordt gedetecteerd middels 32 infrarood-sensoren. Voor deze Planar L055-t hebben wij daarom een interactieve toepassing gemaakt met HTML5 WebGL. De content die hiervoor is gebruikt is afgeleid uit de Cryptaris Mission game.

Televisie

Het scherm kan voor veel verschillende toepassingen worden gebruikt. Zo wordt het scherm in retail, beurzen en musea gebruikt om een bijzondere klantervaring te creëren. Televisieprogramma Brandpunt van de KRO-NCRV heeft een nieuwe opzet waarvoor SIGHT hetzelfde T-OLED scherm leverde. Presentatrice Sacha de Boer staat tijdens het oplezen van de intro quotes van elk onderwerp achter het het scherm. Het eerdergenoemde ‘object/tafereel’ dat door het transparante scherm heen zichtbaar is, is in dit geval de Boer. Op innovatieve wijze is dus zowel de presentatrice, als de content van Brandpunt in beeld. Klik hier om te zien hoe dat eruit ziet (op circa 0:15 sec).

Beurs

Planar Miele 2

Als we een plek moeten noemen waar iedereen probeert op te vallen, dan is dit wel op een beurs. Dit jaar stal Miele de show op de World of Technology & Science (WoTS) beurs in Utrecht met een stand ontwikkelt door Laarhoven Design waarin een T-OLED was verwerkt. Er vond interactie plaats met facilitair managers en andere professionals op het gebied van reinigingsinstallaties. Door een T-OLED in te zetten kon Miele zich profileren als vernieuwend en servicegericht; de stand had een open, interactief karakter en bleek een eyecatcher op de beurs.

MADlab

Innovatie is een belangrijke pijler voor Studio MAD. Zo hebben we projecten gedaan op het gebied van projection mapping, augmented reality, virtual reality en interactieve films. Al deze projecten zijn ontstaan in ons MADlab. De naam MADlab verwijst naar ‘laboratorium’; het is een virtuele broedplaats voor mooie en grensverleggende toepassingen op het gebied van nieuwe media. We volgen innovaties en ontwikkelingen binnen de creatieve sector en zetten de kennis die we hiermee genereren in bij nieuwe producties. De technieken die we momenteel gebruiken zijn o.a. projection mappinginteractieve film,  augmented reality en virtual reality. Daarnaast hebben we een netwerk opgebouwd met bedrijven die ook bezig zijn met vernieuwende projecten zoals 3D scannen en andere technische snufjes die tot de verbeelding spreken, in dit geval het T-OLED scherm. Wij staan dan ook altijd open voor aanvragen, dan wel samenwerkingen om zo bijzondere projecten op te zetten. Nieuwsgierig geworden? Neem gerust contact op voor meer informatie of een persoonlijke afspraak.